Primaria comunei Silistea:

Str. Primariei nr. 121, cp. 907270

Telefon: +40/241/820449

Fax: +40/241/820449

 
Acces rapid:

- Prefectura judetului Constanta

- Consiliul Judetean Constanta

- Presedintia Romaniei

- Guvernul Romaniei

- Senatul Romaniei

- Camera Deputatilor

 

Analiza Trafic.ro:

 

Click pentru prognoza meteo pe zona Constanta

 

Accesul liber la informatie este un drept al fiecarui cetatean, reglementat prin Constitutie. Tehnologia ne ajuta acum sa fim mai aproape de locuitorii pe care trebuie sa ii deservim si cred ca prin acest site vom reusi sa imbunatatim relatia dintre administratie si cetatean ...

 

primar Mihai SOARE


 

Prima atestare a satului Silistea dateaza din anul 1852, an in care pe teritoriul actualului sat s-au stabilit primii locuitori de origine turca. Numele initial al satului era “Taspanar”, insemnand in limba turca “fantana de piatra”.

            Tot in anul 1852, in sat au sosit primii colonisti tatari veniti din Crimeea care aveau ca principala ocupatie agricultura si comertul cu cereale. Practicarea comertului era facilitata de faptul ca acestia detineau camile care le usurau transportul de marfa. Ulterior, vazand avantajele materiale ale tatarilor de pe urma comertului în aceasta zona, au venit si colonisti turci.

            Dupa razboiul de independenta din 1877, o parte din turcii si tatarii stabiliti aici au plecat in Turcia, intorcandu-se mai tarziu.

            Primii locuitori romani au sosit in anul 1866 din Tara Barsei si Vrancea, ocupandu-se cu cresterea oilor. Populatia de origine romana s-a asezat in partea sudica a Strazii Mari, dar datorita inundatiilor s-au retras in actuala Strada Mare – denumire data de lungimea acestei strazi. Lipsiti de uneltele necesare muncilor agricole si neavand animale de tractiune, acestia au fost nevoiti sa isi vanda pamanturile mosierului Rozescu care detinea mai mult de 700 ha de pamant, fiind obligati apoi sa munceasca pentru acesta. O parte din taranii ramasi fara pamant au inceput sa migreze in orasele invecinate: Constanta, Cernavoda, Medgidia.

            La inceput, colonistii s-au instalat in bordeie, iar mai tarziu si-au construit case din chirpici acoperite cu olana, dupa modelul turcesc. Majoritatea locuitorilor comunei nu invatau carte, conditiile culturale fiind exploatate la nivel minim.

            In anul 1900 in satul Silistea a fost infiintata scoala primara cu doua sectii: romana si tatara. Sectia romana a functionat pe locul scolii actuale iar cea in limba tatara in locul pe care acum este construita Geamia. Primii invatatori ai acestor scoli aveau ca pregatire 4 clase primare plus 8 ani de pregatire la Seminar la Medgidia. Scoala cu predare in limba tatara a fost desfiintata dupa primul razboi mondial, ramanand numai sectia in limba romana. Din anul scolar 1961–1962  apare clasa a V–a, in 1962 – 1963 apare clasa a VI –a, in 1963 – 1964, clasa a VII–a. Un numar destul de mare de copii ai taranilor s-au inscris la scoala primara, obtinand rezultate bune la invatatura, dar foarte putini au reusit sa urmeze studiile din cauza conditiilor materiale precare ale familiilor lor.    

            Reforma agrara a reusit sa improprietareasca pe tarani cu pamant, moment in care mosierimea a fost desfiintata. In anul 1950 a inceput cooperativizarea, iar industria producatoare de masini a creat posibiliatea achizitionarii de masini agricole. Taranii au inceput sa foloseasca ingrasaminte, seminte selectionate, sa apeleze la specialisti in agricultura, fapt ce a determinat sporirea importantei sectorului  agricol. Paralel cu cresterea productiei agricole s-a dezvoltat si transportul rutier, iar comuna a cunoscut o perioada de inflorire economica si sociala.

 

 

| Acasa | Localizare | Populatie | Istoric | Economie | Patrimoniu | Cont@ct |

.: vizualizare optima: 1024/768 px, IE6 sau Firefox2, flash, .pdf reader :.

2011 © Primaria comunei Silistea.
v 2.0     Toate drepturile rezervate.
  .: un produs SAAR SURFACES :.